вторник, 4 марта 2014 г.

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn
Datum rođenja : 4. svibnja 1929
Belgija , Bruxelles
Datum smrti : 20 siječnja 1993
Švicarska , Toloshenaz

Audrey Hepburn -britanska i američka glumica , manekenka i humanitarna aktivistica . Dobio " Oscara" za najbolju glumicu u filmu 1953 " Roman Holiday ", a bio je nominiran četiri puta u 1954 , 1959, 1961 i 1967 .

Rođen je u Ixelles , nazvana Audrey Kathleen Ruston , proveo je djetinjstvo i mladost prvenstveno u Nizozemskoj , živio je u Arnhemu , zauzeta od strane nacističke Njemačke tijekom Drugog svjetskog rata . Studirala je balet u Arnhemu 1948 preselio se u London i radila kao plesačica na pozornici londonskog kazališta . Glumi u nekoliko europskih filmova , Audrey je privukao pozornost Colette , koji ju je izabrao za glavnu ulogu u Broadway proizvodnju " Gigi . " Godine 1952 , Hepburn igrao glavnu žensku ulogu u američkom filmu " Roman Holiday ", za koji je dobio nagradu " Oscar ", " Zlatni globus " i BAFTA . Godine 1954 dobio je nagradu " Tony " za igru ​​u broadwayskoj produkciji " Ondine ".

Hepburn je postao jedan od najbolje plaćenih glumica u filmu svog vremena i igra s takvim glumcima kao Gregory Peck , Rex Harrison, Cary Grant , Henryja Fonde , Gary Cooper , William Holden , Fred Astaire , Peter O'Toole i Albert Finney . Hepburn je bio nominiran za " Oscara " za film " Sabrina " , " časne Story ", " Doručak kod Tiffanyja " i "čekati do mraka " , a također dobiva nagradu BAFTA za film " časne Story " i " šaradu . " Nakon snimanja "čekati do noći " za dugo vremena prestane djelovati u filmovima , radi Obrazovanje svoja dva sina . Hepburn je sljedeći film - " Robin i Marian " , nakon čega je igrao u nekoliko filmova , od kojih je posljednja bila " Uvijek " Stevena Spielberga .

Godine 1988 , Hepburn je postaomeđunarodna UNICEF ambasadorica dobre volje , kao što aktivno skreće pozornost na probleme djece u najugroženija područja Afrike , Južne Amerike i Azije . Godine 1992 , Hepburn za aktivnosti u UNICEF je nagrađen Predsjedničku medalju slobode .

Godine 1999 , Audrey Hepburn je dobio Američkog filmskog instituta na treće mjesto na popisu najvećih glumica u američkoj kinematografiji .

Izvor

Комментариев нет:

Отправить комментарий