вторник, 4 марта 2014 г.

Gong Li

Gong Li
Datum rođenja : 31. prosinac 1965
Kina , Shenyang

Gong Li - Kineska glumica , dobio je međunarodno priznanje za rad s redateljem Zhang Yimou i promicanje popularizaciji kineske kinematografije u Europi i SAD-u . Dobitnik je brojnih nagrada , uključujući dvije nagrade " Zlatni pijetla " , Nacionalni odbor za pregled nagrada SAD-a , Berlin, Cannes , Venecija film festivala . Dobitnik počasnog naslova " Artist of the World ".

Glumica je stekao međunarodnu popularnost , djelujući u filmovima , Zhang Yimou , koji je ujedno i njezin ljubavnik . Njihov treći suradnja " Podignite Red Lantern " je bio nominiran za " Oscara " kao " najbolji strani film " i slike " Qiu Ju tuži " je prepoznat kaonajbolji na festivalu u Veneciji 1992 . No , tri godine kasnije , Gong Li i Zhang Yimou prekinute odnose i suradnju prestao , ali to nije utjecalo na popularnost glumice koji je otišao na to zvijezda u filmovima drugih redatelja sada . Prva ozbiljna uloga u drugoj ulozi redatelja bila je u filmu , Chen Kaigea , " Zbogom Moj Konkubino " .

U studenome 1996 , Gong Li oženio Singapurski duhana tajkun , a 2008 ,glumica je promijenila svoje kinesko državljanstvo za Singapur .

Izvor

Комментариев нет:

Отправить комментарий